pfas

Rena vatten från PFAS hemma

Sammanfattning av artikeln:

Ja, du kan filtrera bort PFAS från ditt dricksvatten hemma.

De tre bästa metoderna är:

 • Omvänd osmos (tar bort 90% eller mer)
 • Destillera vatten (tar bort 99% – 100% )
 • Vattenfilterkanna med jonbytesfilter (Tar oftast bort 94% eller mer)

Om du läser denna artikeln, räknar vi att du vet hur skadligt PFAS är. I denna artikeln kommer vi enbart diskutera hur du kan filtrera bort dessa evighetskemikalier från ditt dricksvatten. Låter det bra? Då kör vi!

Problemet med filtrera PFAS:

Problemet i ”vattenfilterdjungeln” är att i princip alla företag som säljer vattenrenare påstår att deras filter kan filtrera PFAS. Tyvärr saknar majoriteten på marknaden förmåga att filtrera höga halter av PFAS. Och om du frågar företaget om konkreta siffror är det nästan ingen som kan svara på det.

PFAS är tyvärr en mycket komlicerad grupp med kemikalier som är svåra att få bort från vattnet.  Så hur ska man då veta vilka som faktiskt har förmågan att filtrera detta?

Rimliga frågor att ställa till företaget:

 • Kan ni visa före och efter tester som visar hur mycket PFAS som faktiskt försvinner från vattnet?
 • Finns det certifikat från 3’e parts labb som styrker filtreringsförmågan?

 

3 globalt erkända metoder för filtrering av PFAS hemifrån

För filtrering på hemmaplan, finns 3 st populära och globalt erkända filtreringsmetoder för att ta bort majoriteten av PFAS kemikalierna från vattnet.

Varje metod har sina för och nackdelar.

De tre metoderna är:
1. Omvänd osmos (Reverse osmosis)
2. Destillera vatten
3. Vattenfilterkanna med jonbytesmassa (Som ZeroWater)

Här kommer vi att diskutera det mer i detalj.

Metod 1: Omvänd osmos

Omvänd osmos är en filtreringsmetod som använder ett halvpermeabelt membran för att avlägsna föroreningar från vatten på molekylär nivå. Principen bakom omvänd osmos innebär att tryck appliceras på en lösning med hög koncentration av föroreningar, vilket tvingar vattnet att passera genom membranet medan de större molekylerna och föroreningarna, inklusive PFAS-kemikalier, blir kvar på den andra sidan. Studier har visat att omvänd osmos är ett av de effektivaste sätten att ta bort PFAS. Du kan räkna med att minst 90% av kort och långkedjiga PFAS kemikalier försvinner från vattnet. 

Omvänd osmos används bland annat ofta på segelbåtar eftersom de har förmågan att göra havsvatten till rent, drickbart vatten. Metoden används även för hela Gran Canarias dricksvatten

Fördelar med omvänd osmos:

 • Effektiv och dokumenterad filtrering av PFAS (Minimum 90% försvinner)
 • Filtrerar även majoriteten av alla föroreningar som finns i vattnet. (Tungmetaller, läkemedelsrester, bekämpningsmedel och mycket mer)

Nackdelar med omvänd osmos:

 • Måste installeras i hemmet av en rörmokare
 • Dyrt (Systemet har en hög engångskostnad,  sedan måste du även byta filter konternuerligt.)
 • Kräver en del elektricitet
 • Filtrerar även mineraler från vattnet
 • Effektiven kan variera beroende på vilken maskin du väljer

Metod 2: Destillering

När naturen renar vattnet sker det genom destillering. H20 molekylerna blir till ånga, medans orenheterna stannar på marken (inklusive PFAS).

Vattendestillering har ett dåligt rykte bland många. Det finns en bild av att det skulle vara farligt att dricka destillerat vatten.

Idag är det i stort sätt erkänt att destillerat vatten är helt ofarligt att dricka. Stora armefartyg är ute på sjöss och dricker destillerat vatten dagligen i flera år med fantastiska resultat. Livsmedelverket har till och med gått ut och sagt att avsaltat vatten vid en varierad kosthållning inte  medför positiva eller negativa hälsoeffekter på befolkningsnivå,

Destillerat vatten tar bort mellan 99-100% av PFAS.

Fördelar med destillerat vatten:

 • Effektivaste sättet att ta bort PFAS
 • Troligen världens bästa reningsteknik.
 • Kostnadseffektivt (En destillator kostar några tusenlappar, och sedan kan den användas om och om igen)

Nackdelar med destillerat vatten:

 • Svårt att få vattnet välsmakande. Om någon säger att det är bara att trycka på ON och vänta så bör du vara skeptiskt. Tro mig, vi på vattenfilterkannor var tvugna att destillera över 43 batches innan vi knäckte koden. Problemet är att olika föroreningar har olika kokpunkter. Så det krävs lite förkunskap för att göra det rätt
 • Maskinen kräver en del underhåll. (Mineraler samlas i vattenbehållaren och det är krävande att ta bort detta)
 • Tar lång tid. (3 liter vatten tar 4-5 timmar, och då är vattnet ganska varmt, så ge det ytterligare några timmar för att bli rumstempererat)
 • Filtrerar även bort mineraler.

Metod 3: (Vår favorit) Filterkanna med jonbytesmassa

Jonbytesmassa är en globalt erkänt filtreringmetod för att ta bort PFAS. En enkel vattenfilterkanna gör faktiskt jobbet, om det är RÄTT filter. (Helst med både jonbytesmassa och aktivt kol, som exempelvis ZeroWater)

Fördelar:

 • Filtrerar bort PFAS effektivt
 • Ingen installation
 • Kostnadseffektivt
 • Går snabbt

Nackdelar:

 • Filtret behöver bytas var 1-2 månad.
 • Filtrerar bort mineraler

Bästa PFAS vattenfilter (i kannform)

Vi på Vattenfilterkannor.se har testat majoriteten av kannorna på marknaden. Och för PFAS filtrering har ZeroWater överlägsen filtreringsförmåga för PFAS. Det finns certifikat från trejdepartslabb som visar att 94.9% av PFOA / PFOS filtreras från vattnet. ZeroWater är det enda kannfiltret i världen som har certifikat från NSF att faktiskt kunna filtrera PFAS.

 

Kan ni bevisa att kannorna verkligen filtrerar PFAS?

Bra fråga! Ja, det kan vi.

1. Certifikat (2 olika certifikat från IAPMO och NSF. Dessa certifikat visar en reduktion på 94.9% av PFOA och PFOS.

2. Vattenanalyser. Vi har 2 st olika före och efter analyser som du kan ta del av.

Analys 1 : Från 9 ng/l PFAS till 0 (Non detectable)

Analys 2: Från 29 ng/l PFAS till 0 (Non detectable)

Båda analyserna är utförda av ett ackrediterat labb (Eurofins)

 

Är mineralerna ett problem?

Som du säkert har märkt har dessa 3 filtreringsmetoder en sak gemensamt. De kan inte skilja på skadliga kemikalier (PFAS) och bra mineraler. Som livsmedelverket konstaterat är avsaltat vatten ingen hälsorisk om du äter en varierad kost. Men om du vill återinföra mineralerna igen så rekommenderar vi antingen att du strör en nypa havssalt i vattnet. (Innehåller 84 viktiga spårmineraler). Alternativt finns det även mineraldroppar om du kan hälla i vattnet.

 

Kan man filtrera bort pfas?

Definitivt. Med hjälp av omvänd osmos, vattendestillering eller jonbytesfilter kan du filtrera bort majoriteten av PFAS kemikalierna.

Kan man koka bort PFAS i dricksvatten

Nej. Men du kan koka bort vattnet från PFAS kemikalierna. (Genom vattendestillering).

Hur renar man vatten från PFAS?

Enklaste är att använda ett kannfilter som ZeroWater. Då häller du helt enkelt vattnet i behållaren och låter vattnet rinna igenom filtret.